Žitné rohlíky
Recept na tyto rohlíky jsem našla na webu a sama vyzkoušela. Mohu doporučit pro hubnoucí, ale i všechny, kteří se dnes snaží vyhnout přešlechtěné pšenici, které je všude plno.
Suroviny:
250 g celozrnné žitné mouky
125 – 150 ml vlažného mléka
1 vejce
1 lžička octa
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce oleje
1/2 kostky droždí
1 lžička třtinového cukru
1/2 lžičky soli
mléko na potření
kmín a hrubá sůl na posyp
Postup:
Z vlahého mléka, kvasnic a cukru si připravíme kvásek. Když vzkypí, dodáme další suroviny a vypracujeme hladké těsto. Množství mléka závisí na lepivosti těsta. Poté těsto vyválíme na vále do kruhu a rádýlkem rozdělíme na 8 dílů. Jednotlivé rohlíčky motáme od delší strany k cípu, zahneme do tvaru rohlíku a vkládáme na plech s pečícím papírem. Pak plech přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 1hod. Před pečením potřeme vlahým mlékem, posypeme kmínem, semínky a hrubou solí a dáme péci do předem vyhřáté trouby na 170°C asi 20 – 30min. Během pečení ještě 2x potřeme mlékem.
Po vychladnutí můžete dát do mrazáku. 1 rohlík váží asi 60-70g.