Vánoční cukroví II.

Linecké cukroví z ječné mouky

Ingredience

210 g ječné celozrnné mouky

170 g másla

2 žloutky

50 g moučkového třtinového cukru (vyrábím sama viz. níže)

1/2 lžičky kůry z citrónu

domácí marmeláda na slepování

Postup:

 

Moučkový třtinový cukr si vyrobíte doma sami v mixéru. Nasypte do mixéru potřebné množství třtinového cukru a nechte mixovat na 2min do jemna.

Do změklého másla přidejte moučkový třtinový cukr, žloutky a kůru z citrónu. Vše dobře promíchejte, přidejte ječnou mouku a vypracujte těsto. Zaviňte do smršťovací fólie a nechte v chladu uležet do druhého dne.

Vychladlé těsto vyválejte na pečícím papíru na cca 2 mm silný plát. Pokud by se těsto lepilo, můžete jej přikrýt ještě jednou vrstvou pečící papíru nebo potravinovou fólií a přes ní pak hladce válečkem vyválíte libovolný plát. Tvořítkem vykrajujte tvary, do poloviny z nich vykrojte uprostřed malé kolečko.

Pečte v předehřáté troubě na 175 °C přibližně 10 minut, dokud lehce nezezlátnou. Jsou velmi křehké, nechte na plechu do zchladnutí. Vychladlé cukroví slepujte k sobě domácí marmeládou. Poté uložte v uzavřené krabici na suché a chladné místo. I lineckého cukroví je lepší, pokud má pár dní na rozležení.

Jetelíčky bez přidaného tuku

Ingredience:

140 g mletých vlašských ořechů

1 celé vejce, +1 žloutek

50-60 g hladké celozrnné špaldové nebo žitné mouky

100 g bezlepkové mouky (např. paleo mandlové, pohankové..)

50 g moučkového třtinového cukru

citronová kůra

Rozinky nebo brusinky na ozdobu

 

Postup:

Ze všech surovin vytvoříme na vále těsto. Dobře propracujeme prohnětením.

Z hmoty vyválíme váleček a nakrájíme ho na stejně malé kousky. Z nich tvarujeme kuličky, které ozdobíme rozinkou

Pozorně pečeme na pečícím papíře v mírné troubě 175°C 10–15 minut až jetelíčky naskočí. Je dobré vyzkoušet na jednom kousku, jak je upečený.

Po upečení nesundáváme jetelíčky hned z plechu, mohly by se nám rozlomit. Počkáme až vychladnou .

Žitné perníčky

Ingredience:

400g žitné mouky
2vejce
120g rostlinného tuku (např. olivový..)
4 lžice medu
150g třtinového cukru
perníkové koření (já dala zhruba 1 lžíci)
citronová kůra
1/2 lžíce jedlé sody
50g mletých ořechů

Postup:

Ze všech surovin zpracujte těsto a nechte je 1 – 2 dny odpočívat v chladu. Poté již pokračujte jako s každými perníčky – vyválet, vykrájet, upéct, nazdobte. Pečte při 180°C dozlatova.