Pickles – kvašená zelenina
Znáte pickles? Jde o kvašenou zeleninu, která Vám v zimních měsících dodá vitamín C .
Kysaná zelenina má významný zdravotní přínos. Je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře skupiny vitamínů B, minerálů jako draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor. Kysaná zelenina podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.
Recept na pickles:
1kg zeleniny např. můj typ:
Čínské zelí na nudličky
Nahrubo strouhaná mrkev
Nahrubo strouhaná červená řepa
Ředkvičky
Pórek
Cibule
Mořská sůl
Agáve sirup
Postup:
Zeleninu promícháme v míse se solí, Agáve sirupem, kořením (např.bobkový list, nové koření, pepř..). Dále rukama ze zeleniny vymačkáváme šťávu. Jakmile máme dost šťávy, zeleninu vložíme do kvašáku, zalijeme vymačkanou šťávou a zatížíme v nádobě. Necháme stát 4-6dní při pokojové teplotě. Poté, již máme zeleninu kvašenou, lze ji zavařit ve sklenicích nebo dát do chladu, kde se kvašení zastaví.
Pozn:
Na internetu doporučuji minikvašák s těžítkem, hůlkou, gumičkou a pokličkou.