Pickles – kvašená zelenina

Znáte pickles? Jde o kvašenou zeleninu, která Vám v zimních měsících dodá vitamín C .

Kysaná zelenina má významný zdravotní přínos. Je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře skupiny vitamínů B, minerálů jako draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor. Kysaná zelenina podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

Recept na pickles:

1kg zeleniny např. můj typ:

Čínské zelí na nudličky

Nahrubo strouhaná mrkev

Nahrubo strouhaná červená řepa

Ředkvičky

Pórek

Cibule

Mořská sůl

Agáve sirup

Postup:

Zeleninu promícháme v míse se solí, Agáve sirupem, kořením (např.bobkový list, nové koření, pepř..). Dále rukama ze zeleniny vymačkáváme šťávu. Jakmile máme dost šťávy, zeleninu vložíme do kvašáku, zalijeme vymačkanou šťávou a zatížíme v nádobě. Necháme stát 4-6dní při pokojové teplotě. Poté, již máme zeleninu kvašenou, lze ji zavařit ve sklenicích nebo dát do chladu, kde se kvašení zastaví.

Pozn:

Na internetu doporučuji minikvašák s těžítkem, hůlkou, gumičkou a pokličkou.