Ječný koláč
Další pečivo bez pšenice a lze vytvořit i verzi bez laktózy
Ingredience:
Těsto:
300g celozrnné ječné mouky
160g ječných vloček
300ml mléka – lze použít alternativa např. rýžové nebo obilné
100ml bílého vína
1 prášek do peč. bez fosfátů
50g Agáve sirupu
Špetka mořské soli
Citronová kůra
Skořice
Náplň:
Lze vytvořit z polotučného tvarohu smíchaného s agáve sirupem nebo třtinovým cukrem. Dochucuji rumem.
Další bezlaktózovou variantou mohou být povidla, která ředím také rumem.
Postup:
Těsto vytvoříme smícháním všech ingrediencí a necháme 1/2hod odpočívat. Je tužší, mazlavé, při míchání do něj vhánějte vzduch. Mezitím formu vymažeme např. kokosovým olejem a vysypeme ječnou moukou. Připravíme si nádivku. Těsto navršíme do koláčové formy a na něj natřeme nádivku.
Pečeme při 175°C 20min. Po delší době by již mohl být vysušený.
Správný koláč je vláčný.
Pro hubnoucí:
Připravujte verzi s tvarohem.
Hodí se k snídani 150g koláče E = 1500kJ, B = 11g s bílou kávou.