Zdravá domácí čokoláda

Miluji čokoládu a miluji i její tvoření. Provoní náš domov a její chuť je pro mě vždy překvapením.
Pokud na čokoládu použijeme základní suroviny, pak je pro tělo úžasným zdrojem dobře využitelných minerálů.
V popředí je hořčík, železo, zinek, draslík, selen.

A nyní můj osvědčený recept na 1 tabulkovou čokoládu.
6 lžic kakaového másla
2 lžíce kvalitního kakaa (nejlépe raw)
2 lžíce kokosového cukru (rozemelu na prášek)
špetka soli (používám solný květ)
špetka koření – např.chilli, skořice, strouhaný zázvor
rozinky, oříšky podle chuti

Na vodní lázni si rozpusťte kakaové máslo, přidejte kakao, cukr, sůl, koření a čokoládu třete, aby se ingredience co nejvíce propojily. Do čokoládové formičky nasypte rozinky, oříšky a přelijte čokoládou. Formu pak vložte do lednice až čokoláda ztuhne.
Pokud chceme, aby nám čokoláda vydržela tuhá i při pokojové teplotě, osvědčilo se mi dávat do ní pouze sypké suroviny. Pokud přidáváte na slazení sirup, na dochucení např. rum, pak bude lepší ji udržovat v lednici.
Pro udržení všech cenných látek je dobré ingredience zahřívat do max.45st Celsia. Pak ji nechat chvíli chladnout a znovu zahřát. Je to proces temperování, aby čokoláda byla lesklá. Já ji vychladlou liji do mixéru a mixuji do zahřátí. Tento proces ale není nutný.

Dále můžete do čokolády přidat sušené plnotučné mléko, ale to moc nepoužívám, jelikož bych tím kvalitu čokolády znehodnotila chemikáliemi.

Dobrou chuť