Zrádnost hormonální antikoncepce

Zrádnost hormonální antikoncepce

Stále více žen a mladých dívek užívá hormonální antikoncepci. Lékaři ji bez větších zábran předepisují a mnozí vyzvedávají jejich výhody. Bohužel jen hrstka z nich vysvětlí jejich vliv i nežádoucí účinky na organismus ženy.

Jak tedy vysvětlit reakci těla na tyto léky? Hormonální vliv způsobí v těle ženy stav podobný těhotenství. Netvoří se vajíčka a tělo se může přizpůsobit změně např. růstem hmotnosti.

Velká zrádnost těchto léků spočívá v tom, že žena může mít pravidelnou „menstruaci“, nemusí se bát otěhotnět a tak má pocit, že je tato metoda pro ni velmi výhodnou. Bohužel po nějakém čase (různé rozmezí let) dojdou tělu zřejmě kompenzační mechanismy a nastává období rychlého růstu váhy, výskytu trombóz a v nejhorším případě ucpávání mozkových cév.

V naší praxi se často setkáváme s klientkami, které nemohou otěhotnět. Většina z nich začala užívat HA před 18. rokem života, kdy zřejmě nebyl zcela dokončen vývoj ženy. U těchto klientek po vysazení HA nedochází  spontánně k tvorbě vajíček.

Další mnohem skrytější problém může spočívat v postupném zamořování půdy odpady těchto léků z moči žen. Čističky odpadních vod tyto látky důsledně zneškodnit nezvládnou. Nastává koloběh hormonů v potravním řetězci a tady se nakonec nabízí otázka. Může se podílet hormonální antikoncepce na vysokém výskytu nádorů prsu a dalších?

Položme si otázku:

Je tento způsob antikoncepce v souladu se zákony přírody?