Vánoční cukroví – Datlové pusinky

Datlové pusinky (20-25ks)

60g sušených datlí

50g mletých vlašských oříšků

50g hrubě nasekaných mandlí

2bílky

1 lžička citronové kůry

1lžička instantní kávy- prášek

Postup:

Datle nakrájejte na menší kousky, smíchejte s mandlemi a ořechy a vmíchejte do sněhu z bílků. Dále jemně vmíchejte citr.kůru a kávu. Lžičkou vkládejte na plech pusinky, ozdobte rozinkou a pečte při 160°C do růžova.

! Jde o mého favorita. Překvapilo mě mile, že nejsou doslazované cukrem a přesto chutnají výborně. Jako přidanou hodnotu vnímám vyšší obsah bílkovin.

Ovesné sušenky s marmeládou

200g mletých vloček (lze použít i jiné)

25g třtinového cukru

1vejce

2lžíce medu

75ml teplého mléka

50g rozinek

50g sekaných oříšků

Marmeláda na ozdobení

Postup:

Do mísy nasypte vločky a zalijte teplým mlékem v kterém jste nechali rozpustit med a cukr.Nechte 10min. namočené. Potom přidejte vejce, rozinky,oříšky a promíchejte.

Na plech tvarujte kolečka do kterých druhým koncem vyřečky udělejte důlek a dozdobte marmeládou. Sušenky pečte při 180°C asi 20-25min.

! Můj typ – já použila instantní jáhlové vločky. Nemusela jsem je pomlet a čekat 10min na změknutí.

Pracny

120g celozrnné pšeničné mouky

30g sojové mouky

50g mletých vlašských oříšků

2lžíce pokrájených rozinek

2lžíce třtinového cukru

1lžička skořice

3mleté hřebíčky

citronová kůra

malá lžička prášku do pečiva bez fosfátů

7lžiček bílého jogurtu

30g másla nebo oliv.oleje

Postup:

Ze všech surovin zpracujte těsto a vmáčkněte do vymazaných formiček. Pečte do růžova při 170°C . Vyklápějte hned po vytažení z trouby.

! Můj typ – dozdobte a dochuťte rozpuštěnou 75% čokoládou.