Vánoční cukroví – Datlové pusinky
Datlové pusinky (20-25ks)
60g sušených datlí
50g hrubě nasekaných mandlí
2bílky
1 lžička citronové kůry
1lžička instantní kávy- prášek
Postup:
Datle nakrájejte na menší kousky, smíchejte s mandlemi a ořechy a vmíchejte do sněhu z bílků. Dále jemně vmíchejte citr.kůru a kávu. Lžičkou vkládejte na plech pusinky, ozdobte rozinkou a pečte při 160°C do růžova.
! Jde o mého favorita. Překvapilo mě mile, že nejsou doslazované cukrem a přesto chutnají výborně. Jako přidanou hodnotu vnímám vyšší obsah bílkovin.
Ovesné sušenky s marmeládou
200g mletých vloček (lze použít i jiné)
25g třtinového cukru
1vejce
2lžíce medu
75ml teplého mléka
50g rozinek
50g sekaných oříšků
Marmeláda na ozdobení
Postup:
Do mísy nasypte vločky a zalijte teplým mlékem v kterém jste nechali rozpustit med a cukr.Nechte 10min. namočené. Potom přidejte vejce, rozinky,oříšky a promíchejte.
Na plech tvarujte kolečka do kterých druhým koncem vyřečky udělejte důlek a dozdobte marmeládou. Sušenky pečte při 180°C asi 20-25min.
! Můj typ – já použila instantní jáhlové vločky. Nemusela jsem je pomlet a čekat 10min na změknutí.
Pracny
120g celozrnné pšeničné mouky
30g sojové mouky
50g mletých vlašských oříšků
2lžíce pokrájených rozinek
2lžíce třtinového cukru
1lžička skořice
3mleté hřebíčky
citronová kůra
malá lžička prášku do pečiva bez fosfátů
7lžiček bílého jogurtu
30g másla nebo oliv.oleje
Postup:
Ze všech surovin zpracujte těsto a vmáčkněte do vymazaných formiček. Pečte do růžova při 170°C . Vyklápějte hned po vytažení z trouby.
! Můj typ – dozdobte a dochuťte rozpuštěnou 75% čokoládou.