Špaldovo – žitné housky
Stále řeším, kde koupit kvalitní celozrnné pečivo bez pšenice, až jsem si ho začala sama péci. Napeču plech 12ks housek a dávám je do mrazáku. Ráno, když vstanu z postele, nechám housky rozpéct v troubě a jsou pak voňavé a křupavé.
Nejjednodušší postup je za pomoci domácí pekárny, která nám těsto zpracuje a nechá vykynout. Po 1a 1/2hod je těsto připravené ke zpracování. Těsto lze i zpracovat ručně a nechat v teple 1hod kynout.
Ingredience na 12housek:
300ml vody
1lžíce medu
20ml olivového oleje
0,5 – 1lžíce soli – já použila himalajsou česnekovou sůl
350g špaldové celozrnné hladké mouky
150g žitné celozrnné
35g čerstvého nebo 10g sušeného droždí (já použila sušené)
Varianta bez špaldové mouky – 200g ječné celozrnné a 300g žitné celozrnné
Zpracování těsta:
Těsto je velmi lepivé. Je vhodné podsypávat špaldovou moukou a pomoučnit i ruce. Tvarují se kuličky, které vkládáte na plech s pečícím papírem. Nechte 20min bochánky ještě nakynout, pak je potřete bílkem, posypte semínky a pečte nejdříve 5-10min při 200°C a pak 20min 175°C.