Pomazánka z červené čočky
Tuto výbornou pomazánku mi přinesla do práce kamarádka. Úplně jsem si ji zamilovala.
Suroviny:
100g červené čočky
3lžíce oleje
1 velká cibule
2 stroužky česneku
3 lžíce rajského protlaku
Šťáva z ½ citronu
Na dochucení Agáve sirup, sůl, kari
Postup:
Červenou čočku na cedníku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Na oleji orestujte cibuli do zlaté barvy, přidejte utřený česnek, lehce osolte, můžete ochutit kari kořením. K cibulce přidejte okapanou červenou čočku, směs zalijte vroucí vodou, přidejte 3 lžíce protlaku a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte dvacet minut a občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování. Dochuťte solí, citronovou šťávou, agáve sirupem. Pomazánku lze namísto kari kořením dochutit např. čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem, a jiným kořením dle fantazie. Je výborná ještě teplá na opečeném toastu potřeném Žervé.
Při redukci hmotnosti vhodné 1/3 dávky s 2ks Knackebroty potřenými 30g Lučinou linie 1600kJ a 15g bílkovin.