Makovec s kuskusem

Šťavnatý makový kuskusovník s tvarohem 🍰✨

📌 Inspirováno receptem z Kuchařky ze Svatojánu, ale vylepšeno o tvaroh pro ještě větší šťavnatost.


Suroviny:

200 g celozrnného kuskusu (lze použít i ječný s nižším obsahem lepku)
180 g mletého máku
150 g rozinek
200 g povidel
2 lžíce oleje (doporučuji bodlákový)
3 lžíce Agáve sirupu
700 ml vroucího mléka
1 polotučný tvaroh


Postup:

1️⃣ Všechny suroviny kromě tvarohu dejte do mísy, která snese vyšší teplotu. Zalijte vroucím mlékem, promíchejte a přikryjte utěrkou. Nechte stát minimálně 1 hodinu.
2️⃣ Do směsi přidejte tvaroh a dobře promíchejte.
3️⃣ Přendejte těsto do vymazaného a vysypaného pekáčku (plech je příliš velký).
4️⃣ Pečte při 180 °C po dobu 30–45 minut.
5️⃣ Mezitím rozehřejte med (můžete ho promíchat s rumem) a po upečení natřete koláč po celé ploše.
6️⃣ Posypte sekanými oříšky a nechte 5 minut zkaramelizovat pod grilem.


💡 Nutriční hodnoty:

  • 100 g obsahuje:
    • 800 kJ
    • 7 g bílkovin

🥄 Výborný ke snídani i jako zdravý dezert! 😍
🌿 Bez bílé mouky, plný máku a přírodní sladkosti!