Ječný koláč

Další pečivo bez pšenice a lze vytvořit i verzi bez laktózy

Ingredience:

Těsto:

300g celozrnné ječné mouky

160g ječných vloček

300ml mléka – lze použít alternativa např. rýžové nebo obilné

100ml bílého vína

1 prášek do peč. bez fosfátů

50g Agáve sirupu

Špetka mořské soli

Citronová kůra

Skořice

Náplň:

Lze vytvořit z polotučného tvarohu smíchaného s agáve sirupem nebo třtinovým cukrem. Dochucuji rumem.

Další bezlaktózovou variantou mohou být povidla, která ředím také rumem.

Postup:

Těsto vytvoříme smícháním všech ingrediencí a necháme 1/2hod odpočívat. Je tužší, mazlavé, při míchání do něj vhánějte vzduch. Mezitím formu vymažeme např. kokosovým olejem a vysypeme ječnou moukou. Připravíme si nádivku. Těsto navršíme do koláčové formy  a na něj natřeme nádivku.

Pečeme při 175°C 20min. Po delší době by již mohl být vysušený.

Správný koláč je vláčný.

Pro hubnoucí:

Připravujte verzi s tvarohem.

Hodí se k snídani 150g koláče  E = 1500kJ, B = 11g s bílou kávou.