Hrníčkový tvarohový koláč
Ingredience těsto:
1hrnek celozrnné grahamové pšeničné mouky
0,5 hrnku polohrubé mouky
1,5 hrnku špaldové celozrnné hladké mouky
Špetka mořské soli
6 lžic třtinového cukru – může být i Agáve sirup
1/2kostky droždí
2 žloutky
6 lžic oleje
1hrnek mléka
Nastrouhaná kůra z bio citronu
Postup těsto:
Dáme si ohřát mléko.V menší části ohřátého mléka necháme rozpustit kvasnice s cukrem, lžící mouky a necháme přikryté na teplém místě vzkypět.
Do mísy vsypeme mouky se špetkou mořské soli, citronovou kůru a cukr. Ve zbylém mléku rozkvedláme 2žloutky, olej a vlijeme do důlku ze sypké směsi mouk a cukru. Nakonec přilijeme vzkypělý kvásek. Vše důkladně prohněteme a vzniklé těsto necháme přikryté 1hod kynout na teplém místě.(dávám do peřin:o))
Tvarohová nádivka ingredience:
2 nízkotučné tvarohy
2 celé vejce
Třtinový cukr – dle chuti
Mléko na zředění – já přidávám rum:o)
Vše promícháme.
Finální postup:
Vykynuté těsto rozložíme na olejem vymazaný plech a na povrch tvarohovou nádivku. Lze vmíchat do tvarohu rozinky nebo brusinky a povrch celého koláče posypat drobenkou z másla, třtinového cukru a celozrnné mouky.
Pečeme při 175°C asi 30min.