Celozrnná plnohodnotná pizza

Ingredience:

Těsto:

Celkem 1/4 pizzy = cca 2000kJ = 25 – 30g bílkovin = oběd pro ženu

100 g celozrnná pšeničná mouka 100 g celozrnná žitná mouka 100 – 125 ml vody 3 g cukru 1/8 kostky droždí nebo 2 g sušeného droždí 1/2kávové lžička soli 20 ml olivové oleje

Na pizzu:

lisovaná rajčata 2 stroužky česneku oregano špetka soli 120g šunka papriky rajčata cibule 50g mozzarela nebo 100geidam

 Postup:

Uděláme si z třetiny teplé vody, cukru a droždí kvásek. Smícháme mouky se solí, s olejem, přidáme vykynutý kvásek a vodu. Uděláme těsto, které necháme minimálně půl hodiny vykynout. Mělo by být tužší. Mezitím smícháme lisovaná rajčata s prolisovanými stroužky česneku, oreganem a špetkou soli. Šunku nakrájíme na čtvrtiny, papriku, rajčata a cibuli nakrájíme na kolečka. Vykynuté těsto si dáme do dortové formy nebo na plech. Namažeme ho červenou směsí, poklademe na něj šunku, přidáme nakrájenou cibuli, rajčata a papriku. Přidáme mozzarelu, tvrdý sýr a posypeme oreganem. Celozrnnou pizzu pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C asi 15 minut dozlatova. Celozrnná pizza je díky celozrnné mouce velmi zdravá a dobrá.